Bel gratis: 085 - 760 60 13

Ons intaketeam is dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 22:00 uur

“Ongeluk met drone en passagiersvliegtuig slechts kwestie van tijd”

Volgens Britse luchtvaartexperts is het slechts een kwestie van tijd vooraleer een drone een “zwaar ongeluk” veroorzaakt met een passagiersvliegtuig boven Groot-BrittanniĆ«. Hun waarschuwing komt er na een “bijna-incident” in de buurt van Heathrow, meldt het Britse Sky News. Dat incident vond afgelopen zomer plaats, maar raakte pas nu bekend.

Drones zijn onbemande vliegende toestelletjes die in principe iedereen kan aankopen. Sinds enkele jaren zijn ze aan een echte opmars bezig. De regelgevingen verschillen van land tot land, maar staan vaak nog in hun kinderschoenen. In Groot-Brittanniƫ heb je bijvoorbeeld (nog) geen licentie nodig en de wetgeving errond is minimaal.

Het blijkt nu dat er de voorbije zomer bijna een botsing was tussen een passagiersvliegtuig en zo’n drone. Het liep toen goed af met een “near-miss”, maar de Britse pilotenvereniging (BALPA) waarschuwt ervoor dat de lijn tussen “net geen botsing” en “een grote ramp” dun is. Jim McAuslan van BALPA pleit voor meer (en strengere) regelgeving. “Als dit niet gebeurt, gaan er ongelukken gebeuren”, zegt hij op Sky News.

Een drone weegt vaak maar enkele kilo’s, maar een botsing kan wel degelijk grote gevolgen hebben, als hij te pletter slaat op de voorruit of in de straalmotoren sukkelt. Het incident gebeurde op 22 juli. Een piloot die een Airbus A320 bestuurde zag op 700 voet hoogte (ongeveer 200 meter) plots een drone. Het zou gaan om een “ernstig incident”.

Vandaag wordt een officieel rapport over het incident voorgesteld, daarin zou staan dat het om een incident van categorie A gaat. Dat betekent dat er een “ernstig gevaar voor een botsing” was.

 

Bron: De redactie.be, week 50 2014

Meld uw letsel of stel een vraag

Bel 085 – 760 60 13 of vul dit formulier in:
    Sitemap