Bel gratis: 085 - 760 60 13

Ons intaketeam is dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 22:00 uur

TU Dresden: 75 procent meer kans op ongeval met zomerband in de winter

Automobilisten maken 75 procent meer kans op een ongeval bij sneeuw en ijs wanneer ze op zomerbanden rijden, bij winterbanden is dat 17 procent. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door de Technische Universiteit van Dresden.

De TU Dresden en Hannover Medical School analyseerden in opdracht van de Duitse overheid en auto-industrie ruim 25 duizend verkeersongevallen die plaatsvonden vanaf 1999. Een van de doelen was het vaststellen van de invloed van banden bij ongevallen. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de lancering van de nieuwe Goodyear Ultragrip 9 winterband.

Misverstand

Het onderzoek maakt ook korte metten met het hardnekkige misverstand dat er in de winter meer verkeersongevallen plaatsvinden dan in de zomer. Zeker wanneer de betrokkenheid van (brom)fietsers en motorrijders niet wordt meegenomen, is het aantal zwaargewonden en slachtoffers onder automobilisten in de wintermaanden volgens de onderzoekers gelijk aan dat in andere maanden.

Wel verschilt het soort ongeval. Zo komen verlies van controle over het voertuig en kop-staart botsingen vaker voor in de wintermaanden. De onderzoekers verbinden hieraan de conclusie dat het aantal grip-gerelateerde ongevallen groter in de koudste maanden van het jaar.

Verplichting

94 procent van alle crashes die plaats vinden op besneeuwde wegen worden veroorzaakt door gebrek aan grip. Op natte wegen is dat 81 procent. Verder worden tussen oktober en maart 22 procent van verkeersongevallen veroorzaakt door auto’s met zomerbanden, terwijl hun aandeel in het Duitse wagenpark slechts tien procent bedraagt. Dit ondanks de winterbandenverplichting die in Duitsland geldt bij sneeuw en ijs.

 

Bron: Automotive-werkplaats.nl, week 46 2014

Meld uw letsel of stel een vraag

Bel 085 – 760 60 13 of vul dit formulier in:
    Sitemap